Az esemény részletei

K-Monitor, a Magyary Zoltán E-közigazgatástudományi Egyesület és a Kitchen Budapest szervezésében, az Embassy of the Netherlands in Hungary és a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával 2016. április 15-16-án kerül megrendezésre a DataBoom Hackathon, az első közadat újrahasznosítási programozói verseny! A rendezvény szakmai együttműködő partnere a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács.

Fődíj: részvétel a holland soros EU elnӧkség programsorozat részeként 2016 júniusában Amszterdamban megrendezendő
TransparencyCamp Europe 2016 eseményen.

A versenyre programozók, adatelemzők, designerek, illetve helyi önkormányzatban, közigazgatásban, civil szervezetben jártas szakemberek és kutatók jelentkezését várjuk.  

Témakörök:
- Helyi téradatok (GIS, BigData), 
- Átlátható helyi költségvetés (Transparent City),
- Helyi közadatok (Smart City) 
 

Digitális jelenünkben az adatok olyan használati és csereértékkel bírnak, mint a múlt században az ásványi energiahordozók, azzal a különbséggel, hogy ez az erőforrás minden ország számára korlátlan mértékben előállítható. Az információs korszak egyik legnagyobb kihívása a nagy adat (Big Data) kezelése, amelynek fő irányai a személyi adatok védelme mellett a közadatokhoz való egyenlő hozzáférés protokolljainak kiépítése. 

A nyílt kormányzati adatok szabad újrahasznosítása világszerte nagy erővel indult meg az elmúlt években. Az első eredmények – jó és rossz gyakorlatok – már láthatók, míg a „Databoom” elnevezésű 2016. január 21-én Budapesten megtartott nemzetközi nyílt adat konferencia megállapításai alapján Magyarország leszakadása is nyilvánvaló.  

A Databoom Hackathon célja, hogy 3-5 fős csapatok a Helyi téradatok (GIS, BigData), az Átlátható helyi költségvetés (Transparent City) és a Helyi közadatok (Smart City) témakörökben mindössze 24 óra alatt alkossanak meg olyan szoftveres alkalmazásokat, amelyek – nyílt hozzáférésű európai uniós, valamint helyi önkormányzati adatokra (open data) építve – Magyarországon is alkalmasak lehetnek valós helyi lakossági és vállalkozási igények kielégítésére.

Ha készen állsz a megmérettetésre – és arra, hogy a közadatok társadalmi hasznosítása mellett elkötelezett hacktivizmust kövess el egy alkotócsapat tagjaként – akkor gondolkozz el az általunk javasolt témákon és jelentkezz az alábbi regisztrációs felületen!

Fusd át a témákat és JELENTKEZZ:
http://databoomhackathon.weebly.com/