Az elmúlt években fellendülő digitalizáció az agrár szektorban olyan lehetőségeket nyit mind a tömegtermelésben, mind a kisebb gazdálkodók számára melyekkel nem csak hatékonyabban, de környezetkímélőbben és fenntarthatóbban is termelhetnek.
A különböző adat alapú smart farming megoldások valamint annak első lépése, a precíziós gazdálkodás igen széles körben terjed, viszont rengeteg olyan újítás található már a piacon, melyek ritkábban kerülnek reflektorfénybe.

A kihelyezett szenzorok adatszolgáltatása révén készíthető predikciók beépítése a döntési folyamatokba, a termőterületek állapotának folyamatos monitorozása és a mindenkori körülményeknek megfelelő vegyszeradagolás a leggyakrabban alkalmazott belépő folyamatok a gazdaságok „okosodása”-kor. Emellett pedig fontos megemlítenünk, hogy az alkalmazott növényvédőszerek és kemikáliák csökkentése, valamint a vízhasználat visszafogása mostanra elengedhetetlenné vált, így a legtöbb fejlesztés is ezen a vonalon mozog.

Na de mégis mi az, amiről keveset hallunk?

Mesterséges intelligencia a termőföldeken, állományfelismerés az istállókban, drónok a mezők és erdők fölött és még sorolhatnánk. Most elhoztunk nektek néhány érdekes megoldást a nagyvilágból.

A Farmbot olyan átfogó szolgáltatást hozott létre, mellyel az otthoni kertészkedés emelhető egy teljesen új szintre. A hagyományos veteményeskerten túlmutató telepített robottechnológiával egyszerűvé és nagyszerűvé válik a kertészkedés. A növények ültetése, mindenkori monitorozása és karbantartása akár az irodából is végezhető. A rendszer a mért adatok alapján képes mindig a megfelelő folyadék, fény és tápanyagmennyiséget biztosítani, sőt akár a veszélyt jelentő madarakat is elzavarni. Azon túl, hogy napelemekkel és üvegházzal is kiegészíthető a rendszer, már folynak a tesztelések, hogyan lehet ipari méretekben bevezetni a megoldást válaszolva az agrár szektorban jelentős munkaerőhiányra.

Az elmúlt években megsokszorozódott a növényirtószer rezisztens gyomok száma a földeken. Ezzel a problémával veszi fel a versenyt a See&Spray, egy olyan okos permetező rendszer, mely gépi látáson és gépi tanuláson alapulva nem a teljes földterületet, hanem pontosan csak az adott növényt a megfelelő mennyiségű és minőségű gyomírtóval látja el, így 90%-al csökkenti a szükséges vegyszer mennyiségét.

Áttérve az állattartásra, elhoztunk nektek egy technológiát, mellyel 0-24 monitorozható minden egyes boci a farmon, hogy a lehető legtöbbet tehessék a gazdák jól-létükért. A gépi látást és mesterséges intelligenciát kombináló Cainthus folyamatosan figyeli az állatokat, megállapítja éhesek, szomjasak-e, vagy esetleg bármilyen diszkomfort érzetük van. A software gyűjti és azonnal feldolgozza az adatokat, értesítést küldve a tulajdonos telefonjára. Az állatok életminőségének javításával a tejgazgaság is hatékonyabban működik végeredményben pedig a profit is növelhető.

Ha még inspirálódnátok, pillantsátok meg korábbi projektünket, amiben gyógynövények precíziós gazdálkodásba emelésével kísérleteztünk, valamint nézzetek vissza később is, mert a mezőgazdaság speciális területeivel visszatérünk további cikkeinkben.