Habár furcsa példa, de aki látta a Mary Poppins vagy a Roger Nyúl a pácban című vegyes technikával – élőszereplős és animációs – készült klasszikus mozifilmeket, annak talán könnyebb lesz megérteni a kiterjesztett valóság (angolul augmented reality, röviden AR) koncepcióját: a virtuális valósággal ellenben nem egy teljesen új, mesterséges világot alkotunk meg számítógéppel, hanem a meglévő környezetünkbe helyezhetünk el hangokat, videókat és grafikákat.

Maga az AR elnevezés egyébként az 1990-es évekbe datálható vissza, viszont csak az utóbbi években került a perifériáról a fókuszba, mivel a szórakoztatóiparon túl, a nyuszifüllel díszített közösségi média selfie-k vagy éppen a rejtőzködő Pokémonokra való vadászat mellett a mindennapi életünket segítő területeken is fejlesztenek vele rendkívül hasznos, úttörő megoldásokat. Többek között forradalmasítja és megkönnyíti az orvosi beavatkozásokat, építészeti és ipari tervezést, kivitelezést, szervizelést, de segít a tájékozódásban, támogatja a kereskedelmet, marketinget.

Emiatt a pezsgő, lehetőségekkel teli atmoszférában nem tétlenkedünk mi sem a Kitchen Budapestnél (KiBu), mert több újdonságon is dolgozunk AR témakörben. Ilyen például az Atmo Scratch, melynek célja az autóipari gyártási folyamat egyszerűsítése azzal, hogy a felszíni sérülések regisztrálási folyamatát és az adatok visszakeresését gyorsítsa. Friss megoldásunk az autó felületén felfedezett hibákat egy lézerpointer segítségével megjelöli, ezeket a jeleket pedig egy kamera detektálja, majd adatbázisban rögzíti. Az összegyűjtött pontos hibalista ezután hamar feldolgozható, sebesebben kijavítható.

Ugyanebben az iparágban a T-Systems Magyarországgal karöltve fejlesztettük ki az Audi megrendelésére az Augmented Assembly alkalmazást, hogy a gyártósori logisztikát forradalmasítsuk a német autógyárnál: ez az AR applikáció segíti a szakembereket az összerelésben azáltal, hogy a munkaállomásokon elhelyezett rengeteg fiókban rejlő rengeteg alkatrészt könnyebben megtalálják és ezeket a megfelelő módon használják fel, illesszék össze.

Nemsokára játszi könnyedséggel, az olvasott szöveg elsajátításán túl képi és hangi anyaggal felvértezve tanulhatunk új készségeket, szerelhetünk össze vizuális markeres applikációval ellátott skandináv bútorokat vagy tudhatunk meg mindent a látnivalókról egy-egy kirándulás alkalmával, hiszen a kiterjesztett valóság audiovizuális eszközkészlete minden érzékünkre hatva táplálja agyunkat hasznos hamis képekkel, fontos információkkal.