Összegyűjtöttük nektek, hogy jelenleg milyen digitális technológiákat alkalmazhatunk az agráriumban.

  • Szenzorok: termőföld, víz, fény, páratartalom és hőmérséklet menedzsmenthez.
  • Szoftverek: specializált folyamatirányító programok a különféle gazdasági szegmensekhez.
  • Konnektivitás: NB-IoT, LPWAN, LoRaWAN, SDWAN, 5G, celluláris
  • Lokáció: GPS, szatellit
  • Robotika: automata vezérelt mezőgazdasági gépek, feldolgozó és termelő üzemek.
  • Adatelemzés és gyűjtés: analitikai szoftverek a pontos elemzésekhez

A fenti eszközökkel felruházva a szakemberek képesek nyomon követni a földek és állattenyészetek tevékenységeit, továbbá helyszíni jelenlét nélkül tudnak stratégiai döntéseket hozni. Mindemögött a legnagyobb hajtóerő az IoT, vagyis a dolgok internete: okos gépekkel és szenzorokkal ellátott, adatvezérelt folyamatirányítás.

Úgynevezett mezőgazdasági forradalom zajlik, hiszen a precíziós és az automatizált gazdálkodással emberfeletti pontossággal, hatékonysággal és minimális veszteséggel működtethetők a vállalkozások.

Mit hoz a jövő?
2020-ra megszülethet az Európai Bizottság által prognosztizált IoF (Internet of Food), magyar nyersfordításban az élelmiszerek internete, amely eddig felfoghatatlan szintű kontrollt és automatizált döntéshozatalt teremt meg az agrárvilágban.

Nálunk, a Kitchen Budapestnél (KiBu) időről időre együttműködünk a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karával. A kooperáció keretében alacsony adatforgalommal működtetett keskenysávú hálózaton (NB-IoT) igyekszünk a növények éllettani folyamatainak mérését és termelékenységét optimalizálni. Bővebben itt olvashattok a projektről.  

Mindazonáltal a Szegedi Tudományegyetemmel és a T-Systems Magyarországgal közösen, április végén rendezett hackathonon a kilenc döntőbe jutott megoldás közül kettő is okos méhkaptáron dolgozott, illetve a győztes ötlet is az agráriumból érkezett: az almamoly rajzásának előrejelzésével csökkenti a szükséges vegyszerek mennyiségét, növelve ezzel a termesztés eredményességét is.

Ne lepődjünk meg, ha néhány éven belül drónok, sofőr nélküli nagygépek és szenzorok végzik a munka jelentős részét a földeken, melynek eredményeképpen a mostaninál még gazdaságosabb termelés érhető el.

 

Fogalomhatározó:
NB-IoT: alacsony adatforgalommal működtetett keskenysávú hálózat
LPWAN: kis (adó)teljesítményű nagy kiterjedésű hálózat
LoRaWAN: szórt spektrumú rádiós technológia
SDWAN: szoftver által definiált szélessávú hálózatkezelés
5G: 5. generációs mobil hálózat vagy 5. generációs vezeték nélküli hálózat, 35,46 gigabit per másodperces adatátviteli sebességgel

Cikksorozatunk a T-Systems Magyarország T-Lancer programján keresztül valósul meg.
Vendég szerzőnk: Pelbát Levente