Gyakran előfordul, hogy egy már használatban lévő rendszert picit tovább gondolva, új funkcióval kiegészítve, olyan problémára tudunk megoldást kínálni, amire a fejlesztésekor nem is gondoltunk.

Csapatunkkal is éppen ez történt - a beltéri lokalizáción alapuló valós idejű nyomkövetést lehetővé tevő Tracker előnyeit kihasználva megalkottunk egy targonca közelség detektálására alkalmas rendszert.

Egy Németországban készült, több logisztikai központ adatait vizsgáló felmérés szerint a raktárakban bekövetkező balesetek nagy százalékban adódhatnak abból, hogy a szűk tér, illetve a látási és hallási viszonyokat rontó tényezők miatt a raktérben közlekedő járművek elgázolják az ott tartózkodó dolgozókat. Ennek megakadályozására szolgál a targonca detektáló rendszerünk, amelyhez nem kell más, csak egy Huawei Watch 2 okosóra és a járművek trackelésére használható jeladók (úgynevezett tag-ek), amelyek segítségével meghatározható azok útvonala és sebessége.

A tag-ek mind a targoncákon, mind a munkások zsebében elhelyezve BLE (Bluetooth Low Energy) technológiával kommunikálnak a csuklón viselt okosórával. Ez a kommunikáció lehetővé teszi, hogy az óra jelezzen viselőjének, amikor a targonca veszélyes távolságba kerül, ezzel megakadályozva az esetenként akár halálos kimenetelű baleseteket. A két tag közötti távolságot UWB technológia segítségével határozzuk meg.

Az applikációt úgy alkottuk meg, hogy használata gyorsan tanulható legyen - az alkalmazás telepítés után rögtön elindul, majd azonnal monitorozó módba kapcsol. A design tervezésnél odafigyeltünk arra, hogy csak a szükséges információkat tüntessük fel a kijelzőn, ennek köszönhetően egyértelmű és könnyen átlátható a felületete.

A jármű és az órát viselő dolgozó közötti távolság függvényében háromféle jelzést ad az alkalmazás:

  • Alaphelyzet - olyankor látjuk, amikor nincsen a közelben veszélyes jármű
  • Figyelmeztető riasztás – akkor villan fel, amikor 10 méteres körzetbe került a targonca, ekkor már rezgéssel is jelez az eszköz
  • Veszélyt jelző riasztás – piros színnel és intenzív rezgéssel jelzi az applikáció, ha 5 méternél közelebb kerül egy jármű

Elképzelhetőek olyan esetek, amikor szándékosan van közel egymáshoz a targonca és a raktárban dolgozó munkás, ezért beépítettünk egy szüneteltetés funkciót is, amely segítségével egy percre leállítható a rezgés és a vizuális jelzés.

Az applikáció Androidon alapuló Wear OS operációs rendszeren fut, az elmúlt hónapokban pedig Apple Watch-ra is elkezdtük a fejlesztést.

Az augusztus óta tartó tesztfázisban azon dolgozunk, hogy a gyakorlati tapasztalatok és üzleti partnerünk visszajelzései alapján tovább fejlesszük a rendszert, ami hamarosan élesben is megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a mindennapi munkát.

 

Szerző: Balogh Lili