Április első szerdáján tartottuk meg NBIoT tematikájú meetupunkat a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézetének közreműködésével.
A teltházas rendezvényre leginkább lelkes, IoT iránt érdeklődő hallgatók érkeztek, így végül 50-en töltöttük meg az egyetem Rektori épületének dísztermét. Célunk volt a fiatalok bevezetése a technológia rejtette lehetőségekbe és egy kis bepillantást nyújtani, egyfajta inspirációként, a jelenlegi hazai fejlesztésekbe.

A dolgok internete (IoT) megváltoztatja a világunkat. A vállalatok és városok az egész világon szoftverrel, érzékelőkkel és kapcsolódási lehetőségekkel látják el a tárgyakat, hogy egy globális hálózatban, a dolgok internetében (IoT) egyesítsék őket. Miközben az eszközök képessé válnak az adatgyűjtésre és adatcserére, különböző folyamatokon, iparágakon és országokon keresztül új ökoszisztémákba rendeződnek, és ezzel új szolgáltatások vagy teljesen új üzleti modellek kialakítását teszik lehetővé. Az IoT közismert felhasználási módjai közé tartozik az okos mérőóra, az árukövetés és a készülékmonitorozás.
Nem telik el úgy nap, hogy ne hallanánk valamit az IoT-ről, különösképp, ha technológiai tűzhöz közel ül az ember. Szinte már nincs olyan szféra az ipartól a közlekedésen át a fogyasztói termékekig, ahol nem jelentek még meg smart megoldások, fejlesztői oldalról pedig tapasztaljuk, hogy gyakorlatilag megkerülhetetlen a téma.

Van viszont egy rétege amiről sokkal ritkábban hallunk, ez a Keskenysávú IoT (Narrow Band IoT - NBIoT). Magyarországon a Telekom által kiépített NBIoT hálózat már teljes lefedettséggel működik az ország keleti felén, az új technológia által pedig a T-Systems Magyarország is alkalmazások széles körét lefedő megoldásokat kínál partnereinek valamint fordítja kiemelt figyelmet az NBIoT-ban rejlő potenciálok további kutatására és kihasználására. További információt itt találtok: https://www.t-systems.hu/ujperspektiva/partnerprogram

Előadás az NBIoT alapjairól

Meetupunk első előadója Farkas Zoltán, a T-Systems Magyarország üzletfejlesztési és innovációs szakértője, beszámolt a technológia hazai helyzetéről, jövőbeni alakulásáról, valamint kifejtette, miben különbözik az NBIoT más adatátviteli lehetőségektől.
„Legfőképp kis adatmennyiségek valós idejű cseréjére képes, valamint fontos jellemzője, hogy kétirányú információáramlást biztosít. A technológia legnagyobb előnyei közé tartozik az alacsony energiafogyasztás és ebből kifolyólag igen hosszú, akár 10 éves akkumulátor élettartam, valamint a kiemelkedő beltéri elérés és nagyfokú biztonság. Ilyen terméktulajdonságok mellett érthető, hogy felhasználási lehetőségei egyre bővülnek.”

A program folytatásában 2 sikeres projekt esettanulmányát mutattuk be.
Először Szabó Tibor, a T-Systems Magyarország senior rendszermérnöke számolt be a Magyar Nemzeti Múzeum „Nézz Kossuth szemébe” kiállításán alkalmazott NBIoT alapú műtárgyvédelmi megoldásról. Ezt követően pedig a Szegedi Tudományegyetem docense, Dr. Kertész Attila vezette be a hallgatóságot az élő szervezetekkel foglalkozó Internet of Living Things (IoLT) világába. Az Okos Cserép projekt az egyetem Szoftverfejlesztési Tanszéke és a Biológiai Kutatóintézet együttműködésével valósul meg, mely egy olyan olcsó növénymonitorozó rendszert jelent, ami az IoT és a felhő technológiai módszerek együttes alkalmazására épül.

Az előadások után pedig Tóth Márton hardware fejlesztő kollégánk vezetésével megindult a „kütyüzés” A csapatok egy-egy ArduinoUno és egy NBIoT modem köré épülő fejlesztőpanel segítségével csatlakoztak az NBIoT hálózatra, így mindenki elküldhette élete első NBIoT üzenetét, amik a T-Systems Magyarország IoT fórumára érkeztek, valamint a csatlakoztatott SHT31 precíziós páratartalom és hőmérsékletérzékelő által mért valós idejű adatokat is továbbították a platformra.
Az estét végül pizzával és networkinggel zártuk.

A meetup az IoT Challenge eseménysorozat első állomásaként valósult meg. Következő eseményünk a 24 órás IoT Hackathonunk a napfény városában a T-Systems és a Szegedi Tudományegyetem közreműködésével. Akik kellő inspirációt gyűjtöttek, április 14-ig nevezhetnek ötleteikkel, hogy megmérettessék magukat a szakmai zsűri előtt és akár elvihessék a fődíjat.
További részletek és jelentkezés: http://bit.ly/IoTHackathon2019Szeged

Photo credit: Ocskó Ferenc